İş Blogu Business & Networking Mindfulness for entrepreneurs and mindfulness in the workplace

Girişimciler için farkındalık ve iş yerinde farkındalık

feature-image-mindfulness.jpg

Şu anda herkesin sıklıkla düşündüğü, dile getirdiği bir konu. Ancak, farkındalık tam olarak nedir ve işinize nasıl fayda sağlayabilir?

2020, maalesef kimsenin beklediği gibi bir yıl olmadı. Yüz yüze etkileşimlerimize, daha önce hiç yaşamadığımız şekilde gelen kısıtlamalar ve azalan fırsatlar arasında kontrolü kaybetmemek, gerçekten oldukça zor.

Öyleyse, neden kontrol edebileceğimiz bir şeyin sorumluluğunu üstlenmiyoruz? İş yerinizde farkındalık üzerine çalışmanız, tam da bunu başarmanıza yardımcı olacaktır; kendi zihinsel alanınız üzerinde özgürlük. Evde çalışırken verimliliğinizi artırmak için bir çok araştırma yapmış olabilirsiniz, ancak şimdi bir adım geri atıp yavaşlamanın zamanı geldi — hadi size odaklanalım.

Peki, farkındalık tam olarak nedir?

Nesnel olarak şimdiye odaklanmanıza, daha mantıklı ve duygusal olmayan kararlar vermenize olanak tanıyan bir düşünme biçimidir. Her şey, mevcut koşullarınızı kabul etmek ve onlardan en iyi şekilde yararlanmakla ilgilidir. Farkındalık temelli stres azaltma teknikleri, iş endişelerinizi net ve odaklanmış bir zihin çerçevesine dönüştürebilir ve işinizi daha iyi yapmanızı sağlar.

Farkındalığı işyerine dahil etmek size şu konularda yardımcı olabilir:

  • Endişeli düşünceler
  • Açık fikirlilik
  • Depresif belirtiler
  • Bilişsel yetenekler
  • Dikkat dağınıklığı

Bunlardan herhangi biri tanıdık geliyor mu? Cevabınız “evet” ise, yalnız değilsiniz!

Aslında farkındalık, kanıtlanmış sağlık ve zihinsel faydaları nedeniyle girişimciler için trend olan bir fenomendir. Her yerde işletme sahipleri tarafından benimsendiğini de göz önünde bulundurursak, bu insanların tümü bir şeyi doğru yapıyor olmalı! Farkındalık ile yaşayan çoğunluğun arasına katılın ve sizin gibi başkalarına da nasıl yardımcı olduğunu kendiniz görün.

Girişimciler için farkındalığın gücü neyi başarmanıza yardımcı olabilir?

Araştırmalar, farkındalık uygulamalarının beyninizdeki gri madde yoğunluğunu artırarak bilgiyi işleme yeteneğinizi geliştirdiğini ve aynı zamanda dikkat dağıtıcı “savaş ya da kaç” kortizol seviyelerini düşürdüğünü gösteriyor. Peki tüm bunlar size ve iş yerinize nasıl fayda sağlıyor?

 

Farkındalık temelli stres azaltma tekniklerinin düzenli olarak uygulanması size şunları sağlar:

Kendi beklentilerinizi aşın.  Farkındalık zihin engellerini, tükenmişliği ve yazma engelini azaltır. Girişimcilere, yaratıcılıklarının yeniden alevlenmesini sağlamalarına yardımcı olarak, kendi havalarını geri verir. Aslında, farkındalığın gücünden yararlanarak, yalnızca salgın öncesi olduğunuz iş dünyasında sıkı çalışan o canavara geri dönmeyeceksiniz; her zamanki iş yerinde kendinizi geliştirmenizi sağlayacaksınız.

Yeni keşfedilen yaratıcılığı ortaya çıkarın. Herhangi bir sektörde alanınız ne olursa olsun – yeni bir yaratıcı düşünce dalgası sizi bir sonraki seviyeye taşıyabilir. Tekdüze bir durumdayken farkındalık pratiği yapmak, kutunun dışında düşünmenize ve mümkün olduğunu hiç düşünmemiş olabileceğiniz çözümler üretmenize yardımcı olacaktır.

Olumlu düşünmye odaklanın. Bir girişimci olarak bazen bunalmış hissetmek doğaldır. Kendinizi olumsuz düşüncelerin aşağı doğru gitmekte olan sarmalına hapsolmuş şekilde bulduğunuzda, farkındalık sizi bu durumdan kurtarabilir. İş yerinde kendinize yeni, bilinçli alışkanlıklar öğreterek doğal düşünme şeklinizi değiştirin. İyimser bir bakış açısıyla her şey daha kolay.

Daha iyi kararlar verin. İş yerinde farkındalık pratiği yapmak, ona en çok ihtiyaç duyduğunuz anda netliğe ulaşmanıza yardımcı olur. Masanızda düşüncelerinizi yıkamak için bir geçit olduğunu düşünün. Artan farkındalıkla birlikte daha mantıklı ve düşünceli seçimler gelir. Ekip arkadaşlarınız ve çevreniz, iş yeri görevlerine ve kararlarına yönelik dengeli yaklaşımınızı takdir edeceklerdir.

İşyerinde pratik yapmak için farkındalık teknikleri mi arıyorsunuz? İşte başlamanıza yardımcı olacak 3 araç:

Muhtemelen şu anda farkındalığın kulağa çok havalı geldiğini düşünüyorsunuz! Peki farkındalığı tam olarak nasıl uygulayabilir ve bu faydaları elde etmeye başlayabilirsiniz? Neyse ki, farkındalık temelli stres azaltma tekniklerini öğrenmek veya günlük rutininize dahil etmek hiç de zor değil.

İşte iş yerinde daha dikkatli olmanın bazı yolları:

Farkındalık meditasyonu yapın. Bu terimden daha önce bahsetmiştim, bu yüzden ne anlama geldiğini merak ediyor olabilirsiniz. Sakinleşmek ve odaklanmak için iş gününüzden kısa bir zamanı kendinize ayırmayı içerir.
Sandalyenizi düzleştirerek ve vücudunuzu rahatlatarak masanızın konforunda yapabilirsiniz.

 

Ayaklarınızın yerde düz olduğundan ve vücudunuzun üst kısmının düz fakat rahat olduğundan emin olun. Yeni başlayanlar için dikkat dağınıklığını azaltmak için gözlerinizi kapatmak en iyisidir. Daha yavaş, derin ve ritmik nefes almaya başlayın ve bunun nasıl hissettirdiğine dikkatinizi odaklayın. Amaç yalnızca nefesinize odaklanmaktır, ancak zihniniz konudan konuya dolaşmaya devam ediyorsa hiç sorun değil – normaldir. Kısa bir süre sonra, çevrenizden yeniden haberdar olmanıza izin verin. Sonra gününüze devam edin. Daha rahat ve odaklanmış hissediyor olmalısın!

Farkındalık meditasyonuna daha derinlemesine bir bakış için bu rehbere göz atın. Alternatif olarak, rehberli bir meditasyonu takip etmeyi tercih ederseniz, Smiling Mind uygulamasını indirebilirsiniz.

Anı yaşamaya odaklanın. Bu her zaman pratik yapabileceğin bir şey. Ana veya mevcut duruma odaklanmanın amacı, kendinizi topraklamak ve burada, şimdi olanlara odaklanmaktır. Bunu, yakın çevrenize odaklanarak yapabilirsiniz. Neleri duyabilir, koklayabilir, görebilir, hissedebilir ve nelere dokunabilirsiniz? Örneğin, öğle yemeği molasında iseniz, tadı, nasıl koktuğu ve ne kadar tatmin edici olduğunu gerçekten takdir etmek için zaman ayırın.

66 gün boyunca taahhütte bulunun. Yeni olan her şey gibi, bunu ne kadar çok yaparsanız o kadar iyi olacağınızı göreceksiniz. Yukarıdaki iki teknik üzerinde kafa yorduğunuzda, bunları günlük iş rutininize dahil ettiğinizden emin olun. 2020 araştırmasına göre, bir kişinin yeni bir alışkanlık edinmesi ortalama 66 gün sürüyor. Bu nedenle, yeni farkındalık uygulamalarınızı kırmaya başlamak için, iş günü boyunca kendinize hatırlatıcılar ayarlayın (telefonunuzdaki alarmlar gibi) ve bunlara bağlı kalın!

Farkındalık soyut olduğu için ulaşılmaz görünebilir. Durum aslında hiç de böyle değil! Yukarıdaki teknikleri birkaç kez denedikten sonra, temel bilgilere sahip olacaksınız. Arkanıza yaslanın, dikkat dağınıklığınızı bırakın ve işinizin gelişmesini izleyin!

Berrak bir zihnin neler başarabildiğine şaşıracaksınız.

Servcorp, sizin gibi girişimcilerin yükünü hafifletmesine yardımcı olmak için burada. İş stresinin – özellikle şu anda yeni süzülmeye başladığınız 2021’in test edilmemiş sularında – çoğu zaman bunaltıcı olabileceğini biliyoruz.

Sanal çalışma alanı erişimimizle günde 3 saate kadar manzara değişikliğinin ve odaklanılacak yeni bir yerin keyfini çıkarın. Siz ne kadar etkili ve üretken olursanız, ailenizle o kadar çok zaman geçirirsiniz, köpeğinizle daha uzun saatler oynarsınız, arkadaşlarınızla video görüşmeleri düzenlersiniz.

Gününüzü en iyi şekilde değerlendirin ve pozitif kalın. Bu salgının elbette bir sonu olacak, şimdi kendimize yatırım yapalım ve evden çalışarak zamanımızın çoğunu en iyi verimli şekilde değerlendirelim. Evden çalışmak, bu süre zarfında ekibiniz için yeni normal haline gelebilir. Sanal ofis hizmetleri, bir işletmenin idari gereksinimlerini yönetmek için akıllı ve uygun maliyetli bir çözümdür. Ekibiniz, pahalı genel masraflar olmadan şirketinizi büyütme işine devam ederken, ayrıntılar için bizim kafa yormamıza izin verin.